Fins i tot si no sou novells, cuidar un gatet és un repte. A continuació us intentarem detallar tot allò que haureu de controlar i gestionar el primer any.
Índex de contingut
2. Identificació, microxip i registre
5. Castració gat / Esterilització gata
1. Arribada i adaptació
La primera cosa més important és informar-se de quins tractaments i vacunes ha rebut prèviament: dosis i tipus de vacuna, identificació, desparasitació…
Després ens coordinarem amb qui ens lliuri el gatet perquè la transició sigui el menys estressant possible:
-
- Exposarem a la nostra olor portant-li coses nostres de casa uns dies abans
- Hem de preguntar que estigui deslletat correctament
- Mantindrem el menjar o fins i tot el llit anterior almenys durant uns dies.
En arribar haurem d’habilitar una zona de tranquil·litat / seguretat, no agobiar-lo, i deixar-li espai. També tindrem paciència amb ell en l’adaptació a la nova llar, noves rutines per fer les vostres necessitats i de descans.
Podria ser que necessiteu l’ajuda d’un etòleg a domicili per fer aquesta transició. El nostre Pla Anual de Cuidats per a Gatets inclou aquests serveis juntament amb la resta de serveis veterinaris necessaris durant el primer any.
2. Identificació, microxip i registre
Collar amb identificació/xapa
No és recomanable en gatets amb sortida a l’exterior ja que pot suposar un perill de penjament si el gat s’enganxa en alguna branca o tanca així com una zona per on un altre gat pot agafar-lo en una baralla.
En cas de portar-ho ha de ser dels de fàcil alliberament (l’enganxament es deixa anar en cas de tibantor per evitar penjaments).
Cartilla de vacunació
Cada gatet ha de tenir la seva cartilla degudament emplenada amb totes les dades actualitzades del propietari, de l’animal, número de microxip i vacunes aplicades així com cirurgies o dades destacables (tests de FIV/FELV per exemple)
Microchip i registre
La implantació del microxip és obligatòria. Alguns gatets ja ho porten en el moment en què els adquirim però encara que ens ho diguin és molt important demanar-li al veterinari que comprovi que aquest xip està registrat al registre corresponent i al nostre nom.
Un xip implantat però no registrat no serveix absolutament de res en cas que l’animal es perdi ja que el número de xip no estarà associat a cap informació perquè es pugui contactar amb el propietari en cas que es trobe l’animal.
Inscripció al cens de l’Ajuntament
Un cop implantat i registrat el xip l’animal s’ha de censar al registre de l’ajuntament. Això només ho pot fer el propietari.
3. Vacunació per a gatets
Per al màxim detall sobre vacunes per a gatets llegiu Vacunes Gat. A continuació un resum general:
Calendari vacunació per a gatets casolans (sense accés a l’exterior o “de pis”)
- A les 8 setmanes: Trivalent
- A les 12 setmanes: Trivalent
- A les 16 setmanes: Trivalent
- Anualment: trivalent
Si el gat viatjarà o viatja de forma rutinària fora de Catalunya:
- Ràbia: Vacuna anual
Calendari habitual de vacunació per a gatets amb accés a l’exterior
En el cas dels gatets és important que es vacunin almenys una pauta abans d’estar a exteriors i entrar en contacte amb altres animals:
- A les 8 setmanes: Trivalent
- A les 12 setmanes: Trivalent + Test de Leucèmia + Leucèmia (si test negatiu)
- A les 16 setmanes: Trivalent i Leucèmia
- Anualment: Trivalent + Leucèmia
Si el gat viatjarà o viatja de forma rutinària fora de Catalunya:
- Ràbia: Vacuna anual
De totes maneres, és recomanable explicar-li el tipus de vida i de contactes que té i tindrà el nostre gatet per assegurar que no necessiti unes pautes diferents.
4. Desparasitacions
Desparasitació interna
Des de les 6 setmanes i fins als 6 mesos es recomana desparasitar un gatet internament (per a vermes intestinals i pulmonars/cardíacs) almenys una vegada al mes amb un antiparasitari específic per a la seva edat i raça.
A partir dels 6 mesos es desparasitarà els gats cada 2-3 mesos de forma regular en general però hi pot haver variacions segons la zona on visquin o fins i tot segons si a la família hi ha persones de salut vulnerable.
Desparasitació externa
Hi ha una àmplia gamma d’antiparasitaris però en general és important que el nostre animal estigui cobert sempre (i durant tot l’any) davant de:
- Pulgues
- Grapades
- Flebotomo
No només produeixen picor molesta a les nostres mascotes sinó que són importants transmissors de malalties greus.
Ja no hi ha estacionalitat d’aquests paràsits i per això han d’estar coberts a qualsevol època de l’any.
Hi ha moltes opcions respecte a tipus d’antiparasitaris (collars, pipetes, comprimits masticables, esprais) i no hi ha un mètode “perfecte” sinó que dependrà de: l’edat (gatets molt joves només es poden desparasitar amb certs productes), mida, tipus de vida i activitat, tipus de pèl, animals amb què conviu…
Sempre és millor comentar el cas de les nostres mascotes amb un especialista per determinar la millor pauta antiparasitària per a ells.
5. Castració gat / Ovariohisterectomia gata
L’esterilització (castració de mascles, ovariohisterectomia de femelles) no només evita ventradas no desitjades i és una acció que fem com a propietaris responsables. També juga un important en el cicle hormonal i prevé malalties greus com: tumors testiculars, piometres ( o infeccions de matriu), tumors de mama, ovàrics o de matriu entre altres a més de la prevenció de comportaments com baralles entre mascles (en les quals es poden transmetre malalties greus per mossegada), passejades allunyanes de la casa en èpoques de zel i prevenció de contagi de malalties de transmissió sexual.
Perquè aquestes cirurgies tinguin aquests efectes és important no només esterilitzar sinó fer-ho en el moment correcte:
- Gats mascle: A partir dels 8 mesos per evitar problemes urinaris en edat adulta.
- Gates femella: A partir dels 6 mesos i si és possible abans del primer zel sobretot en gates amb accés a l’exterior.
Abans d’esterilitzar l’animal el veterinari pot requerir fer un prequirúrgic per assegurar-se que la cirurgia és el més segura possible que consistirà normalment en una analítica sanguínia però pot comportar a més alguna altra prova com a radiografia de tòrax, ecografia o ecocardiografia segons el cas.
6. Educar un gatet
Per aprofundir sobre el tema consulteu la nostra pàgina de etologia. A continuació un petit resum per a gatets.
Socialització
La socialització vades del naixement fins a les 8-10 setmanes. Durant aquest període hem d’exposar el gatet a estímuls perquè no tingui por d’adult.
Després d’aquest període serà cada cop més difícil “desensibilitzar” el gat respecte a un estímul que li faci por.
Per això es recomana que els criadors comencin aquest procés socialitzant els gatets davant de persones, nens, altres gats, gossos o fins i tot sorolls com focs artificials o trons de forma gradual.
En cas d’adquirir un gatet també els hem d’acostumar de manera progressiva i respectuosa a aquest tipus d’estímuls (mantenint-los dins de casa fins que el veterinari ens doni permís perquè puguin sortir a l’exterior els que hi tinguin accés).
Comportaments esperables
Destrosses: Són degudes al fet que el gat no sap quins objectes són les seves joguines i quines no. Cal limitar inicialment l’àrea d’exploració i tenir sempre joguines a mà que pugueu utilitzar.
Comportament de zel: Té un component hormonal molt important però també es pot agreujar per una socialització deficient.
Com corregir comportaments no desitjats
- Decidir regles concretes: La vostra família ha de triar les regles de la casa i aplicar-les de forma estricta des del principi.
- Establir una rutina: Els gats responen bé a les rutines i és recomanable mantenir els horaris del menjar, joc i dormir.
- Ser positiu: Recomanem l’ensinistrament basat en el reforç positiu.
Educació per a la convivència
- Conducta Higiènica: Normalment els gatets no tenen problema a fer les seves necessitats a la safata de sorra ja que la prefereixen respecte a qualsevol altre lloc de la casa. Tot i així, és important durant els primers dies posar-li la safata en una zona on ell sàpiga arribar amb facilitat però que no estigui massa a prop del seu menjar i zona de descans. A més és important que les safates siguin prou grans com perquè el gat pugui fer una volta de 360 graus dins còmodament i que hi hagi sempre una safata més que el nombre de gats a casa així com que la sorra li agradi.
- Sortides al jardí/balcó: Si el gat viurà en un pis és important valorar les sortides d’aquest (finestres i balcons) i la possibilitat que sigui necessari posar reixes en aquestes zones per evitar que el gat caigui per una badada (síndrome del gat paracaigudista).
Si el gat tindrà la possibilitat de sortir al carrer caldrà assegurar-se que se’l presenta a l’exterior de manera progressiva. - Adaptació a conviure amb altres animals: En cas que ja tinguem altres mascotes a casa és important fer les presentacions de forma lenta i progressiva, assegurant-nos en tot moment de mantenir els dos individus que estem presentant assegurances per evitar lesions.< /li>
IMPORTANT: Aquestes són pautes generals, però cada gatet i cada família és un món. Per això us recomanem que davant de qualsevol dubte ens contacteu. Totes les necessitats per a cuidar el teu gatet durant el seu primer any es poden cobrir amb el nostre Pla anual de Cuidats per a gatets