Què és l’Etologia?

L’etologia és la ciència que estudia el comportament animal al seu ambient. En l’àmbit domèstic, analitza les reaccions i els comportaments de les mascotes. Després proveeix els exercicis i les instruccions necessàries per resoldre els conflictes emocionals i els seus comportaments anòmals associats. Per a més informació podeu llegir l’entrevista que van fer al nostre veterinari etòleg Tommaso Piermarini.

Entrevista etólogo

Etòleg vs Ensinistrador

Un etòleg analitza conductes i/o emocions anòmales (lladrits constants, agressivitat, marcatge, gelosia, pors, ansietats…) en gossos i gats i les corregeix amb instruccions, exercicis i fins i tot medicació si fos necessari. Per això, és important verificar que l’etòleg és un veterinari llicenciat especialitzat en etologia.

Un ensinistrador ensenya a obeir ordres i/o regles bàsiques de comportament a casa, així com trucs més avançats.

Per resumir-ho amb l’equivalència en humans; un etòleg és com un psiquiatre (un psicòleg que pot medicar el seu pacient si cal) i l’ensinistrador és com un entrenador/coach.

Quins problemes es tracten amb la visita d’Etologia (canina o felina)

 • Agressivitat en Gossos i Gats: Agressivitat amb altres gossos/gats o persones. Hi pot haver moltes causes per a l’agressivitat:
  • Por puntual, dolor o sobresalts
  • Invasió del territori, protecció de familiar o objecte
  • Instint de possessió
  • Protecció de status social o baralla per femella en època de zel
 • Pors o fòbies recurrents: cal tractar a temps pq poden desembocar en comportaments agressius.
 • Ansietat per separació: Cas molt demandat i que es dóna sovint en gossos adoptats que provenen de protectores.
 • Estereotípies: Conductes repetitives que no semblen tenir cap motiu. Exemples: bordar o maullar de forma prolongada sense motiu, perseguir-se la cua constantment, llepar-se sense parar, auto infligir lesions…
 • Gelosia: Hauràs d’estar atent quan arriben nous membres a la família (mascotes, nadons,…)
 • Estrès: Els símptomes d’estrès són semblants als dels humans. Pot patir estrès si veus que està hiperactiu, ploriqueja, té problemes de pell, se sobresalta fàcilment. Bàsicament són comportaments exagerats que no tenen normalment.
 • Marcatge urinari: Es pot desencadenar si arriba nou membre a la família, càstigs desproporcionats, canvis de casa o factors hormonals.

Quan heu de sol·licitar una visita d’Etologia?

Els problemes de comportament han de tractar-se com més aviat millor ja que són molt més fàcils de corregir. Així que hem d’acudir a l’etòleg quan veiem que un comportament anòmal es repeteix.

Com funciona? Quantes sessions?

Les sessions d’etologia duren al voltant de 1h. El cost de la visita inclou:

 1. La visita on l’etòleg analitzarà el cas, emetrà un diagnòstic i si cal us ensenyarà exercicis de correcció. La visita s’ha de fer a l’entorn i/o circumstàncies (domicili, passejades, parc…) en què ocorren els comportaments que volem corregir
 2. Després us lliurarà un informe amb les pautes i instruccions per guiar-vos en com reaccionar o com realitzar els exercicis per a la correcta correcció dels comportaments
 3. Podreu consultar dubtes posteriorment de forma telemàtica

En alguns casos, encara que no de manera freqüent, pot ser necessària una visita de revisió a cost de visita comuna (60€).

Per a la primera visita especialment és important que estigueu presents tots els que conviviu amb l’animal a casa i és recomanable que recopileu vídeos dels comportaments problemàtics de l’animal per ensenyar-los a l’etòleg.