Recomanacions per a un gos adoptat
Quan vam adoptar un animal, en aquest cas un gos, cal tenir en compte una llista de coses necessària per a una cura responsable del nostre nou company.
Que necessites:
Posar-li xip si no el porta. És la millor manera de assegurar-se que no es perdi.
Medalla amb el teu número de telèfon.
Collar o arnès: el teu gos necessitarà anar a passejar així que compra un collaret que no es pugui treure.
Si has adoptat un gos adolescent o un gos molt fort, possiblement més difícil de passejar, utilitza un arnés de pit, t’ajudarà a controlar la seva força sense fer-li mal.
• Corretja llarga de 2-3 metres per permetre-ensumar el seu entorn sense estirar la corretja.
• Bols per a aigua i menjar.
• Llits: Especialment si no li permetràs pujar sobre de sofà, proporcioneu un parell de llits en unes àrees tranquil·les de les habitacions principals de la casa.
• Dinar: Intenta triar un pinso de gamma mitjana-alta per alimentar-lo. El teu gos tindrà un aspecte més saludable i t’estalviaràs despeses de veterinari!
Premis: A partir del primer dia necessitaràs premis per educar-lo. Pots utilitzar menjar (pinso, gall dindi cuit, formatge a trossets, premis per a gossos), joguines (pilota, corda), carícies o la teva mateixa veu.
Joguines: ossos de pell i nusos per mossegar, joguines interactius per omplir amb menjar.
Bosses per recollir les deposicions durant les passejades.
Que cal esperar-:
Període d’adaptació: un gos adoptat sol passar els primers dies intentant adaptar-se. Els eventuals problemes de comportament que tingui podrien no aparèixer durant les primeres setmanes.
• Conducta Higiènica: Si has adoptat un cadell és probable que no se li hagi encara ensenyat on fer les seves necessitats. El mateix pot passar amb un gos adult. Perquè no hi hagi accidents a casa, controla el teu gos constantment, treu-li freqüentment a passejar durant les primeres setmanes i Premia’l per fer les seves necessitats a l’exterior.
• Destrosses: quan el teu gos no sap quins objectes són les seves joguines i quins no. Limitar inicialment la àrea d’exploració t’ajudarà a controlar-per poder-li redirigir feia alguna cosa que pugui mossegar lliurement.
Període adolescent: Dura des dels 6 fins als 18 mesos aproximadament, depenent de l’gos. Et preguntaràs perquè el teu gos, que abans es portava divinament, de sobte ha començat a testar els seus límits. Això és normal. Es constant amb l’entrenament!
Què fer:
• Decidir regles concretes: Tria costat de la teva família les regles de la casa i aplica-des del principi. Tot el que li permets fer ara ho farà també quan sigui adult! Enviar un missatge sistemàtic al teu gos és una part important de l’educació.
• Establir una rutina: Els gossos responen bé a les rutines, així que mentre s’adapten a la seva nova llar, intenta mantenir els horaris del menjar, dels passejos i de l’hora d’anar a dormir com més constants, millor.
• Es positiu: L’ensinistrament basat en el reforç positiu és una manera excel·lent d’ensenyar al teu gos les regles mentre s’estableix un vincle sòlid. Es pacient. No és gens fàcil adaptar-se a una nova llar.
• Socialízale: Si tens un cadell, assegura’t socializarle amb altres gossos, persones, nens, objectes, sons, situacions i qualsevol altra cosa que no vols que li faci por en un futur.
CONDUCTA HIGIENICA
Ensenyar al nostre gos un bon conducta higiènica és imprescindible perquè pugui conviure amb nosaltres en un entorn domèstic. Les claus per aconseguir que faci les seves necessitats en el lloc adequat són:
ESTABLIR UNA RUTINA
Si segueixes una rutina constant per al menjar i les passejades, el teu cadell s’adaptarà més ràpidament als teus ritmes diaris:
No li deixis el menjar al plat tot el dia, millor Deixa-l’hi durant 15 minuts perquè es l’acabi. Retira el seu plat quan ha acabat. Deixa-li sempre disponible un bol amb aigua.
Controlant quan el teu gos menja i beu, pots predir mes fàcilment quan tindrà necessitat d’orinar o defecar.
Els cadells necessiten fer les seves necessitats generalment:
• quan es desperten al matí;
• després o durant una sessió de joc
• després d’una migdiada;
• just després de beure;
• just abans o després de dinar;
• després de mossegar un os o una joguina;
si no ha sortit fora des de fa més de 1-2 hores.
• Recorda, els cadells estan encara desenvolupant el control sobre
seva bufeta, així que es pacient i deixa-li temps per aprendre i aconseguir
físicament el control sobre la seva bufeta.
• Si acabes d’adoptar un gos adult la millor tàctica és considerar
com un cadell de 8 setmanes i començar des de zero.
PREMIAR SI ENCERTA
Premia’l sempre, amb elogis o menjar, quan fa les seves necessitats en el lloc adequat, fent-li així entendre que ha fet la cosa correcta.
MAI copegis ni cridis al teu gos per haver-se equivocat fent les seves necessitats al lloc inadequat, ni li refriegues el morro a la seva pipí. Castigar és contraproduent ja que li ensenyes que orinar o defecar a la teva presència és perillós però no li ensenya a no fer-ho a casa.
Si el teu cadell fa les seves necessitats a casa, és probable hagi estat incapaç d’aguantar durant tant de temps o no estava controlat adequadament. Els gossos no fan les seves necessitats a casa perquè estan “enfadats” amb tu o per “venjança”.
• Si el teu gos orina damunt del teu sofà o catifa l’única cosa que li ha passat pel cap a al moment és: “Hey! necessito pixar! ”
• Si el teu gos està pixant mentre ho aquestes mirant intenta distreure’l i emporta-te’l corrent
cap a fora. Quant acabi, felicítale i Premia’l abundantment.
• Premia’l quant acabi de pixar i no quan hagi tornat a casa. D’aquesta manera, és
probable que pensi que li premies per haver tornat a casa amb tu, que és una cosa bona però no si aquestes treballant la conducta higiènica!
Si vols que faci les seves necessitats en una àrea determinada de jardí porta’l amb corretja a la àrea escollida i espera que faci les seves coses.
TREURE LES OLORS
Quan el teu gos fa les seves necessitats a casa és important netejar adequadament sinó el teu gos tornarà a fer-ho al mateix lloc.
Utilitzar productes típics per a la neteja de casa no sol funcionar i utilitzar productes amb lleixiu en realitat estimula al teu gos a tornar a el lloc ja que el residu del producte s’assembla molt a l’orina.
És millor utilitzar productes específics (amb enzims) que pots trobar en botigues per a mascotes.
ALTRES CONSELLS
Intenta evitar l’ús dels diaris: el gos segueix aprenent que és normal fer les seves necessitats a casa i trigarà més a aprendre que és millor fer-ho fora.
No esperis que un cadell tingui una conducta higiènica correcta abans dels 6 mesos o més. Els cadells tenen un control molt limitat de la seva bufeta abans d’aquesta edat.
Si treus fora a teu gos pensant que heu de fer les seves necessitats però no ho fa, torna a casa i espera 10-15 minuts controlant estrictament a el gos (amb corretja si cal) i sal altra vegada fora.
Intenta sempre portar al teu gos lligat perquè orini. Espera pacientment fins que orini i després deixa’l anar perquè jugui. Si li deixes lliure per orinar i quan ho fa tornes a casa és possible que aprengui que el moment de joc acaba quan orina. Primer s’orina i després es juga!
• Si no tens un pati i has de passejar al teu gos pel carrer, treu-li fora i espera
tranquil·lament que el gos faci les seves necessitats abans de reprendre el passeig. El que vols és que entengui que el seu passeig és un premi per haver fet les seves necessitats.
• Un altre mètode molt útil consisteix a utilitzar un diari enrotllat preparat per l’ús. Cada vegada que el teu gos defeca o orina a casa, agafa-ho i golpéate al cap amb això mentre repeteixes, “He oblidat controlar al meu gos! He oblidat controlar al meu gos! “.
• Recordeu-vos que els accidents de conducta higiènica a casa són culpa teva, no del teu gos!