04/09/2020

Conducta Higienica

CONDUCTA HIGIENICA

Ensenyar al nostre gos un bon conducta higiènica és imprescindible perquè pugui conviure amb nosaltres en un entorn domèstic. Les claus per aconseguir que faci les seves necessitats en el lloc adequat són:

ESTABLIR UNA RUTINA

Si segueixes una rutina constant per al menjar i les passejades, el teu cadell s’adaptarà més ràpidament als teus ritmes diaris:

No li deixis el menjar al plat tot el dia, millor Deixa-l’hi durant 15 minuts perquè es l’acabi. Retira el seu plat quan ha acabat. Deixa-li sempre disponible un bol amb aigua.
Controlant quan el teu gos menja i beu, pots predir mes fàcilment quan tindrà necessitat d’orinar o defecar.
Els cadells necessiten fer les seves necessitats generalment:

• quan es desperten al matí;

• després o durant una sessió de joc

• després d’una migdiada;

• just després de beure;

• just abans o després de dinar;

• després de mossegar un os o una joguina;

si no ha sortit fora des de fa més de 1-2 hores.

• Recorda, els cadells estan encara desenvolupant el control sobre

seva bufeta, així que es pacient i deixa-li temps per aprendre i aconseguir

físicament el control sobre la seva bufeta.

• Si acabes d’adoptar un gos adult la millor tàctica és considerar

com un cadell de 8 setmanes i començar des de zero.

PREMIAR SI ENCERTA

Premia’l sempre, amb elogis o menjar, quan fa les seves necessitats en el lloc adequat, fent-li així entendre que ha fet la cosa correcta.
MAI copegis ni cridis al teu gos per haver-se equivocat fent les seves necessitats al lloc inadequat, ni li refriegues el morro a la seva pipí. Castigar és contraproduent ja que li ensenyes que orinar o defecar a la teva presència és perillós però no li ensenya a no fer-ho a casa.
Si el teu cadell fa les seves necessitats a casa, és probable hagi estat incapaç d’aguantar durant tant de temps o no estava controlat adequadament. Els gossos no fan les seves necessitats a casa perquè estan “enfadats” amb tu o per “venjança”.

• Si el teu gos orina damunt del teu sofà o catifa l’única cosa que li ha passat pel cap a al moment és: “Hey! necessito pixar! ”

• Si el teu gos està pixant mentre ho aquestes mirant intenta distreure’l i emporta-te’l corrent

cap a fora. Quant acabi, felicítale i Premia’l abundantment.

• Premia’l quant acabi de pixar i no quan hagi tornat a casa. D’aquesta manera, és

probable que pensi que li premies per haver tornat a casa amb tu, que és una cosa bona però no si aquestes treballant la conducta higiènica!

Si vols que faci les seves necessitats en una àrea determinada de jardí porta’l amb corretja a la àrea escollida i espera que faci les seves coses.

TREURE LES OLORS

Quan el teu gos fa les seves necessitats a casa és important netejar adequadament sinó el teu gos tornarà a fer-ho al mateix lloc.
Utilitzar productes típics per a la neteja de casa no sol funcionar i utilitzar productes amb lleixiu en realitat estimula al teu gos a tornar a el lloc ja que el residu del producte s’assembla molt a l’orina.
És millor utilitzar productes específics (amb enzims) que pots trobar en botigues per a mascotes.

ALTRES CONSELLS

Intenta evitar l’ús dels diaris: el gos segueix aprenent que és normal fer les seves necessitats a casa i trigarà més a aprendre que és millor fer-ho fora.
No esperis que un cadell tingui una conducta higiènica correcta abans dels 6 mesos o més. Els cadells tenen un control molt limitat de la seva bufeta abans d’aquesta edat.
Si treus fora a teu gos pensant que heu de fer les seves necessitats però no ho fa, torna a casa i espera 10-15 minuts controlant estrictament a el gos (amb corretja si cal) i sal altra vegada fora.
Intenta sempre portar al teu gos lligat perquè orini. Espera pacientment fins que orini i després deixa’l anar perquè jugui. Si li deixes lliure per orinar i quan ho fa tornes a casa és possible que aprengui que el moment de joc acaba quan orina. Primer s’orina i després es juga!

• Si no tens un pati i has de passejar al teu gos pel carrer, treu-li fora i espera

tranquil·lament que el gos faci les seves necessitats abans de reprendre el passeig. El que vols és que entengui que el seu passeig és un premi per haver fet les seves necessitats.

• Un altre mètode molt útil consisteix a utilitzar un diari enrotllat preparat per l’ús. Cada vegada que el teu gos defeca o orina a casa, agafa-ho i golpéate al cap amb això mentre repeteixes, “He oblidat controlar al meu gos! He oblidat controlar al meu gos! “.

• Recordeu-vos que els accidents de conducta higiènica a casa són culpa teva, no del teu gos!